İkna edici iletişim; karşımızdaki insanın inanç, tavır ve en çok da davranışlarını etkilemeye yönelik bilinçli bir çabadır. Hayatımızın her anında birilerini bir şeyler için ikna etmeye çalışırız. Arkadaşımızı, eşimizi, çocuğumuzu, müşterilerimizi… Belki de en zoru olan kendimizi ikna etmeye çalışmamızdır. Peki, karşımızdaki kişiyi ikna etmek için pratik yöntemler var mıdır? Gelin, bu temel yöntemlere birlikte bir göz atalım…
- İkna konuşması karşı tarafın konu hakkındaki fikirleri ve düşünceleri öğrenildikten sonra yapılmalıdır.
- Fikirler; mantığa, gerçek olaylara ve gündelik yaşama dayandırılarak somutlaştırılmalıdır.
- Belirsizliğe yol açmadan kesin ve açık bir dille karşınızdakine vermek istediğiniz mesaj iletilmelidir.
- Göz teması kurmak ihmal edilmemelidir. Çünkü karşınızdakiyle konuşurken etrafa bakarak, başka şeylerle ilgilenerek etkili ve güçlü bir iletişim sağlanamaz.
- Sosyal/Toplumsal kanıtlara dayalı hareket edilmelidir. Diğer bir adıyla bu duruma “sürü psikolojisi” diyebiliriz. İnsanlar kararsız kaldıklarında, kendilerinden önce aynı konuda çoğunluk ne yaptıysa aynısını yapma eğiliminde olurlar.
- Buz kırıcı konuşmalar yapmak, iş dışı konulardan, hobilerden ve ortak yanlardan bahsetmek ikna ihtimalini yükseltir.
- İkna etmek adına yapılabilecek en zahmetsiz davranış ise karşıdaki kişiye iltifat etmektir. Hepimiz iltifatlardan olumlu bir şekilde etkileniriz ve karşımızdakine olumlu duygular beslemeye başlayabiliriz.
- Ne konuşacağını önceden belirlemek
- Kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanmak
- Kelimeleri doğru telaffuz etmek
- Akıcı konuşmak, ses tonunu iyi ayarlamak
- Etkili bir beden dili kullanmak
- Görgü kurallarına dikkat etmek
FACEBOOK YORUMLAR