Sigara yasaklarını delme ve yeni kullanıcılar kazanma peşindeki tütün endüstrisinin her gün yeni modellerini piyasaya sürdüğü e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri özellikle çocuk ve gençlerde bir ‘salgın’ gibi yayılıyor.
Adına PUFF BAR, E-SİGARA VEYA ELEKTRONİK SİGARA adı verilen bu sigaralar çocuklarımıza satılırken özellikle zararsız ve herhangi bir sağlık problemine sebep olmadığı şeklinde tamamen gerçeği yansıtmayan bilgilendirmeler yapılıyor. Çeşitleri ise farklı şekillerde ve renklerde karşımıza çıkabiliyor. Çoğu zaman fark etmek mümkün bile olmayabiliyor.
Araştırmalara göre e-sigara, Puff Barlar veya türevleri;
İltihap mekanizmalarını tetikliyor.
DNA hasarı yapıyor.
Hücre tamiratını bozuyor.
Astım ilişkili kimyasalları uyarıyor.
Reaktif oksijen moleküllerini artırıyor.
Akciğer işlevini azaltıyor. Akciğer hücrelerinde iltihap öncül molekülleri arttırıyor.
Bilinen mikropların akciğer enfeksiyonu yapmasını arttırıyor.
Nikotinin yanında, denetimden geçmemiş çok sayıda kimyasal ve kanserojen içeren maddelere sahip.
E-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin pazarlanması yasal değilken, yüzlerce internet sitesinden serbestçe satılabiliyor veya merdiven altı yerlerden temin edilebiliyor.
BİZLER NELER YAPABİLİRİZ?
Öncelikle ergenlik öncesinde çocukluk döneminde bu konuların iletişim halinde konuşulmuş olması gerekmektedir. Çocuklara ders verir nitelikte olmadan sohbet içerisinde elektronik sigaranın olumsuz etkileri hakkında bilgi vermelisiniz.
Bu dönemde bilgilendirme yaparken, bu gibi maddeler ve olumsuz etkileri hakkında korkularınıza değil, gerçeklere dayalı bilgilere dayanarak konuşun. Görünüşleri önem kazandığından maddelerin sağlığı, görünüşü, spor ve diğer aktiviteleri üzerinde nasıl etki yapacağını vurgulayın. Gençlere kendilerini ifade etmeleri için fırsatlar yaratın. Sorumluluklarını almaları için destekleyin. Kurallarınızda tutarlı olun. "Hayır" demesini öğretmeye devam edin. Spor ve diğer sosyal faaliyetlere (sinema, tiyatro, resim, müzik vb) yönlendirin. Bu dönemde gencin yaşayabileceği çatışmaların çözümünde destek olmak önemlidir.
Şüphelendiğinizde onu "çaktırmadan" izleyin, madde hakkında bilgiler edinin, kendinizi hazır hissettiğiniz zaman uygun bir ortam yaratın ve duygularınızı ve düşüncelerinizi çocuğunuzla paylaşın. Reddedebilir, bu normaldir. İzlemeye devam edin, bir süre sonra tekrar deneyin. Kalem kutusu, çanta araması gibi rutin kontroller gerçekleştirin.
Şüphelerinizi açık ve net bir şekilde aktarın. Ama bu konuşma sakin bir tonda öfke ve tehditten uzak durarak karşınızda bir yetişkin olduğunu düşünerek yapılmalıdır.
Eğer bir akran baskısı varsa bu konu üzerinde hassasiyetle durulmalı, okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmenine bilgi verilmelidir. Bu konu ile ilgili ceza vermek ya da arkadaşları ile konuşmasını engelleme içerisinde bulunduğu durumu daha da çıkmaza sürükleyebilir.
Sağlığa Evet Derneği büyüyen tehlikeye dikkat dikkat çekti. Bu yüzyıl içinde bir milyar kişinin sigaradan öleceğini belirten Dağlı, şöyle uyardı: “Yeni bir sigara salgınıyla karşılaşmak istemiyoruz. Bu salgını hep beraber durduralım. Sigara firmaları, ayakta kalabilmek için uydurdukları yeni ürünlerle başka insanlar öldürmesin. İlk kez elimizde bir imkân var. Salgını önleyebiliriz.”
FACEBOOK YORUMLAR