Av. Esma ÖZALP

Av. Esma ÖZALP

Hukuk

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN  DOLANDIRICILIK SUÇU

03 Kasım 2021 - 16:51

            
Dolandırıcılık suçu, günlük hayatın içerisinde en çok karşılaşılan suç tiplerinden bir tanesidir "hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişi ”dolandırıcılık suçunu” işlemiş olur. Bu suçtan bahsedebilmek için failin hileli davranışlar ile bir kimseyi aldatması ve bunun sonucunda aldatılanın zararına ve kendisi veya bir başkasının yararına bir menfaat elde etmesi gerekmektedir.
Günümüzde tek tıkla çok rahat bir şekilde sosyal medya mecraları üzerinden dolandırıcılık yapılmaktadır.
Sosyal Medya Üzerinden Dolandırıcılık Suçu Nasıl İşlenir?
Dolandırıcılık suçu Toplu Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte internete erişim ve internet üzerinden iletişim daha kolay ve hızlı bir hale gelmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak  Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, TikTok gibi sosyal medya uygulamalarının kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bireysel kullanımın dışında pek çok şirket de sosyal medya araçlarından yararlanmakta, reklamlar aracılığıyla birçok ürün ve hizmet de sosyal medya üzerinden tanıtılmaktadır. Bu uygulamalar üzerinden iletişimin ve insanlarla etkileşime geçmenin oldukça basit ve hızlı olması, bireylerin sosyal medya aracılığıyla sergiledikleri davranışları önemsemeyip kendilerine ulaşılamayacağı düşüncesi ile hareket etmeleri maalesef bazı sorunlara sebep olmaktadır. Nitekim sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, yorumlar, mesajlaşmalar, elektronik postalar her zaman hukuka uygun olmamaktadır. Tabii ki hukuk düzeni, sosyal medya üzerinden kişilik haklarının ihlal edilmesini de birtakım hukuki ve cezai sonuçlara bağlamıştır. Hak ihlaline neden olan kişilere çok kısa sürede ulaşılmakta ve cezai ve hukuki işlemler en kısa sürede yerine getirilmektedir.
Son dönemlerde sosyal medya uygulamaları üzerinden;
 

  •  Romantik dolandırıcılar, genellikle flört veya baştan çıkarma yoluyla güveninizi kazandıktan sonra sizden para isterler.
  • Piyango dolandırıcıları, ödül kazandığınızı ve ödülü almak için bir ücret ödemeniz gerektiğini belirtirler.
  • İş teklifi dolandırıcılığı yapanlar, doğrudan ödeme için banka bilgilerinizi paylaşırsanız para kazanmanıza yardımcı olmayı teklif eder.
  • Kredi tuzağı, ön ödeme yaparak anında kredi çekebileceğinizi iddia eden bir yöntemdir.
  • Sahte Yatırım tuzakları, paranızı katlamayı vadeden küçük bir yatırım yapmanızı sağlar. Platformda özellikle para katlama tuzaklarına sık rastlanmaktadır.
  • Ücretli Abonelik dolandırıcılığı, müzik veya film akışı gibi hizmetlere erişim için indirimli bir ücret ödemeniz için sizi kandırır
  • Sahte Influencer sponsorları, reklam teklifi sunan gerçek bir marka gibi davranarak takipçi sayısı yükselişte olan Instagram kullanıcılarını banka bilgilerini almak için kandırmaya çalışır.
  • Instagram'da kimlik hırsızlığına ilişkin e-posta tuzakları, hesabınızdaki hizmet koşullarına itirazda bulunmak için sizi sahte bir oturum açma bağlantısına tıklamaya zorlayabilir. Bazı e-postalar da şüpheli faaliyetler nedeniyle oturum açıp doğrulama yapmanızı ister.
  • Çekiliş tuzaklarında, kişisel bilgilerinizi vermeniz, ödeme yapmanız veya ödül karşılığında bir sitede oturum açmanız istenir.
Gördüğünüz üzere, kimlik hırsızlığı yöntemleri sizi kandırmak için güveninizi kazanmaya ve duygularınızdan istifade etmeye dayalıdır. Yeterince dikkatli olmazsanız kolayca korkutulabilir veya kurbanlardan biri hâline gelebilirsiniz.
Dolandırıcıların saldırılarını hiçbir zaman acele getirmedikleri unutulmamalıdır; hatta dolandırıcılık faaliyeti başladıktan sonra günlerce veya aylarca bile sürebilir.
Sonuç olarak, tüm Sosyal Medya Dolandırıcılık tuzakları genellikle bir "rica" ile başlar. Bu, dikkat edilmesi gereken en önemli tehlike işaretidir. Bir marka veya kişi kendinizi riske atmanızı gerektiren bir şey yapmanızı isterse bir tuzağın kurbanı olabilirsiniz.
Sosyal Medya Üzerinden Dolandırıldığımızda Neler Yapmalıyız?
Bir Sosyal Medya Dolandırıcılık tuzağına düştüyseniz veya kurban konumunda olduğunuzu düşünüyorsanız hasarı azaltmaya yönelik bazı adımlar atmalısınız.
Çünkü verdiğiniz kişisel bilgiler aşağıdaki amaçlarla kullanılabilir:
  • Kimliğinizi çalmak
  • Banka hesaplarınızı boşaltmak
  • Çevrimiçi hesaplarınızın güvenliğini ihlal etmek
  • Kredi puanınızı düşürmek.
  • Tanıdığınız kişilere zararlı yazılım bulaştırmak 

Bu bilgiler ışığında, korsanı uzun vadede hayatınızdan çıkarmak için hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Aynı zamanda korsanın neden olduğu sorunların bir kısmını veya tümünü geri alabilirsiniz.
Yapılması gerekenler şunlardır:
 
  • Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı kontrol edin.
  • Parolalarınızı değiştirin. 
  • Her bir çevrimiçi hesap için benzersiz bir parola kullanın. 
  • Kredinizi kontrol edin ve dondurun. 
  • Bir kimlik hırsızlığı denetim hizmetinden yararlanın.

Vaktin Kaybetmeksizin Bildirimde Bulunun


Böyle bir durumla karşılaşan Sosyal işletme sahiplerinin, vakit kaybetmeksizin konuyu Sosyal İşletme kurumsal iletişiminden yönetimine ve takipçilerine bildirmesi, savcılığa veya en yakın kolluk birimine müracaat etmesi gerekir.
 

Av. Esma ÖZALP
[email protected]
0344 413 62 26

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum