Boşanma, eşler hayattayken, kanunda öngörülmüş olan bir sebebe dayanarak, eşlerden birinin açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakim kararı ile son verilmesi olarak tanımlanabilir. Kısacası boşanma; karı ve kocanın sağ oldukları durumda evlenmeyi sona erdiren haldir.
Boşanma sonuçları bakımından oldukça önemli bir konudur. Boşanma sonucunda yalnızca eşlerin evlilik birliğinin sonlanması söz konusu değildir. Aynı zamanda birçok ekonomik ve manevi sonuç da boşanma ile birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle boşanma hukuku insanların hayatını doğrudan etkileyen birçok olayın kaynağını oluşturmaktadır
Boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır.
Eşim ile boşanmak istiyoruz en kolay ve kısa yoldan nasıl boşanabiliriz?
Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmak istemesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşması ile gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasındaki önemli hususlardan biri boşanma protokolüdür. Protokol ile boşanmanın sonuçları yani tazminat, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konular kararlaştırılır. Çekişmeli boşanma davasında ise eşlerin boşanma veya boşanmanın sonuçları konusunda aynı fikirde olmamaları halidir. Bu davalar anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürmektedir. Bu nedenle eğer eşler boşanma konusunda hemfikirseler Anlaşmalı Boşanma onlar açısından çok daha rahat ilerleyecek ve çekişmeli boşanmaya göre daha kısa sürede sonuçlanacağı için daha kolay ve kısa bir yoldur.
Eşim beni aldattı, ispatı da var tek celsede (ya da 1 haftada) boşanılıyormuş?
Tek celsede boşanmak, anlaşmalı boşanma ya da her iki tarafın boşanmak ve diğer hususlarda anlaştığı (anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa bile) davalarda mümkündür. Bunun dışında mümkün değildir.
Özet bilgi olarak şunu söyleyeyim. İki tarafta anlaşmamışsa ortada bir çekişme var demektir ve en azından taraflar birbirlerinin dilekçelerine cevap verecekler, tanık ve delil listeleri sunulacak, bazı birimlere yazılar yazılacak vb. işlemler var demektir. Bunların hepsinin tek celsede yapılması mümkün değildir. Her celse arasında da 1- 2 ay olduğunu düşünürsek tek celsede ya da 1 haftada boşanmanın çekişmeli boşanma için mümkün olmadığı anlaşılacaktır. Yani aldatmada olsa başka bir sebep de olsa deliller kesin bile olsa 1 haftada boşanma mümkün değildir.
Eşimle boşanmak istiyorum ama duruşmada dahi onun yüzünü görmek istemiyorum duruşmaya katılmak zorunda mıyım?
Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Ancak anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebinin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Hakim her iki tarafı dinleyerek boşanma talebinin özgür iradeye dayanıp dayanmadığını kontrol etmek zorundadır.
Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından tartışma sürecinin yürütüldüğü bir davadır. Taraflar iddialarını dilekçelerle ileri sürüp iddiaların delillerini karşılıklı olarak hakim önünde tartışırlar. Velayet, tazminat, nafaka vb. diğer çekişmeli hususlarda karşılıklı bir tartışmanın yürütüldüğü çekişmeli boşanma davası bir avukat vasıtasıyla takip edildiğinde tarafların duruşmaya bizzat katılma zorunluluğu yoktur. Çekişmeli boşanma davasında tarafları temsilen avukatları beyanda bulunabilir veya delilleri tartışabilir.
Boşanma davası ister çekişmeli isterse anlaşmalı olsun, avukat tutamayan taraf duruşmaya bizzat katılarak kendisini savunmalıdır.
Boşanma davası açtım artık başka birisiyle duygusal bir bağ kurabilir miyim?
Tarafların boşanmasına dair mahkeme karar tarafından verilen karar kesinleşinceye kadar taraflar resmi olarak evlidir. Bu nedenle boşanma davası devam ederken birbirlerine olan sadakat yükümlülüğü de devam etmektedir. Eşlerden biri başkasıyla birlikte yaşamaya başlar veya duygusal bağ kurar ise sadakat yükümlülüğünü ihlal etmiş olacaktır.
Av. Esma ÖZALP
[email protected]
03444136226
FACEBOOK YORUMLAR