Binbir Derde Deva Kekik

ABDULLAH FURKAN ÖZKAYA


 Tıbbi Aromatik Bitkiler ürün yelpazesinin önemli bir değeri olan kekik, bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Peki kekik nerelerde ve nasıl yetişir?
 Kekik; çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 7 yıldır. Akdeniz iklimi bitkisi olmasına rağmen soğuklara dayanıklıdır. Toprak yönünden fazla seçici değildir. Ancak kireç bakımından zengin, tınlı topraklarda iyi gelişme gösterir.
Kekik tohumları çok küçüktür. Bin dane ağırlığı 0.01 - 0.03 gr arasında olduğundan direk ekimi mümkün değildir. Ancak fide şeklinde dikimi mümkündür. En doğru dikim  zamanı ise Ekim - Aralık ayı arasında uygun mevsim koşullarında yapılan dikimdir. Fideler bu tarihten itibaren 8 - 10 cm olduğu anda sökülür ve dikimi yapılır. İlk dönemde verilen can suyu çok önemlidir. İlk yıl bakım işlemleri aksatılmadan yapılmalıdır. İlk yıl bekleme yılı olarak kabul edilse de bir defa biçim yapılabilir. İkinci yıldan itibaren 2 - 3 defa biçim yapılabilir. Tabi bunun için uygun plantasyon ortamı ve su kaynağı vazgeçilmezdir. 15 cm’ye ulaştığı andan itibaren bitki hasat edilebilir.
Hasadı yapılan kekik hemen tarladan kaldırılmalı ; serin, kuru ve temiz bir yerde 20 cm’yi geçmeyecek şekilde kurutmaya bırakılmalıdır. Kekik kuruduktan sonra sap ve yapraklar birbirinden ayrılmalı ve yapraklar pazarlama anına kadar serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Üretim maliyetinin ucuz ve yetiştiriciliğinin kolay olmasından dolayı genç çiftçiyi toprağa özendirmek açısından da değerli bir bitkidir.
Malatya, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından başlatılan projeye 2015 yılında Malatya ilimiz de dahil edilmişti ve etkili madde oranı ve uçucu yağ oranları itibari ile ülkemizin diğer bölgelerine göre daha fazla oranda çıkmaktadır. Bu tür gelişmeler şehrimizde aktif olarak devam etmekte ve bakanlık tarafından destek verilmektedir. Kalıcı hale gelinen ürün yetiştiriciliği düşüncesinden artık kurtulmamız ve çeşitliliği artırmamız gerekmektedir. Topraklarımızdan alınan analizler neticesinde Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine uygundur.
Faydaları ise saymakla bitmez…
Kekik; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, solucan (kurt) düşürücüdür. Gazı ve idrarı söktürür, bağırsakları yatıştırır. Aynı zamanda ter ve balgamı da söktüren kekik antibakteriyel özelliğe sahiptir. Görüşü güçlendirir, soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur. Kas ve pms hastalıklarına iyi gelir, doğal bir demir kaynağıdır.
Son olarak hanımlar için de güzel bir haberim var !
Akneye neden olan bakterilerle savaşmadada oldukça etkilidir. Akne tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda cildi sıkılaştırıcı özelliği de vardır.
Ve beyler sizide unutmamış kekik!
 Kafa derisinde kan dolaşımını arttırır ve saç dökülmesini önler.
Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.